Merhaba
Küçük bir bebek büyüdükçe çeşitli kimlikler edinmeye başlar ve kimlik gelişimin önemli bir parçası ise cinsel kimliktir. Cinsel kimlik, bireyin kendi bedenini ve benliğini, belli bir cinsiyet içinde algılayışı, kabullenişi; duygu ve davranışlarında buna uygun biçimde davranmasıdır. Çocuklar 2-3 yaşlarında kendi cinsiyetlerini ayırabilirler fakat cinsel kimlik duygusunun yerleşmesi 3-4 yaşlarını bulabilir.
Çocuklarda cinsel kimlik gelişiminin bazı evreleri vardır. İlk evrede çocuklar kendilerinin ve başkalarının cinsiyetlerini tanımlamayı öğrenir. İkinci evrede cinsiyetin zaman içinde değişmediğini anlar. Üçüncü evrede ise cinsiyetin görüntüde değiştirilmesiyle ya da yüzeysel değişikliklerle değişmeyeceğini öğrenir.
Ruh sağlığı alanında yaşanan sorunları sınıflayan DSM-5’e göre bir çocukta aşağıda 8 maddenin 6’sı olduğunda cinsel kimliğinden hoşnut olmama durumundan söz edilebilir.
1 Karşı cinsten olmayı çok isteme ya da karşı cinsten olduğu konusunda diretme.
2 Erkeklerde, karşı cinsin giysilerini giymek isteme ya da kadınsı giyime ileri derecede öykünme vardır; kızlarda, yalnızca erkek giysilerini giymek isteme, kadınsı giysiler giymeme konusunda çok diretme vardır.
3 İmgesel ve düşlemsel oyunlarda karşı cinsin yerine geçmeyi çok ister.
4 Genelde karşı cinsin oynadığı oyuncakları, oyunları ya da etkinlikleri oynamayı çok ister.(Oyuncaklar cinsiyetsizdir. Sağlıklı cinsel kimlik gelişimi için çocukların karşıt cinsin oyuncaklarına da sahip olmaları gerekmektedir. Burada söz edilen karşıt cinsin oyuncakları ile yoğun ve uzun süreli oyunlardır.)
5 Oyun arkadaşlarını karşı cinsten seçmeyi çok ister.
6 Erkeklerde, erkeksi oyuncaklara, oyunlara ve etkinliklere karşı çıkma ve itiş̧-kakış̧ oyunlardan belirgin kaçınma vardır; kızlarda, kızların oynadığı oyuncaklara, oyunlara ve etkinliklere belirgin karşı çıkma vardır.
7 Cinsel anatomisinden hiç hoşlanmama
8 Kişinin yaşadığı cinsel kimlikle eşleşen birincil ve/veya ikincil cinsel özelikleri çok isteme.
Sevgilerimle