‘Anne Babalar İçin Gençlerde Homoseksüelliği Önleme Rehberi’ Kitap Analizi Buluşmalarımızı Tamamladık
Nesli Koruma Hareketi olarak Joseph Nicolosi ile Linda Ames Nicolosi’nin kaleme aldığı ‘Anne Babalar İçin Gençlerde Homoseksüelliği Önleme Rehberi’ kitabını çok geniş bir katılımla okuduk. Kitabın analizini de yine geniş bir katılımla online olarak gerçekleştirdik. 23 Mayıs ile 1 Ağustos tarihleri arasında, Klinik Psikolog Müjde Yahşi öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz on oturumluk online toplantımızın katılımcıları, ebeveyn ve eğitimcilerdi. Kitap analizinin yanı sıra çağımızın en önemli sorunlarından biri olan ‘cinsel kimlik karmaşası’ konusunda önemli bir eğitimin de verildiği oturumlarımızda, hocamız bu sorunun çözümüne dair önemli tavsiyelerde bulundu. Gün geçtikçe çocuklarımız için bir girdaba dönüşen bu sorunun ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı, bununla nasıl başa çıkılabileceği hakkında konuşuldu.
Cinsel kimlik karmaşası sorununa karşı toplumdaki farkındalığın oluşmasını amaçlayan bu on oturum, Müjde Yahşi tarafından oldukça faydalı bilgilerin paylaşıldığı, soru-cevaplarla merak edilen konuların konuşulduğu, en önemlisi de cinsel kimlik karmaşası yaşayan bir çocuğa veya gence, nasıl yaklaşılması gerektiğini öğreten çok yararlı bir program oldu. Gözlemlediği vaka örnekleri üzerinden ebeveyn ve eğitimciler ile tecrübelerini paylaşan Yahşi, çocuklarda cinsel kimlik gelişimi sürecine dair bilinmesi gerekenleri anlattı. Çocuklarda görülen ve görülmesi mümkün olan kimlik sorununun nasıl ortaya çıktığını; bu sorunun anne-baba-eğitimci ekseninde nasıl çözümlenebileceğini kapsamlı bir şekilde ele aldı.
Yapılan bu on oturumun sonucunda ‘cinsel kimlik karmaşası sorunu nedir? Çocuklarda hangi durumlarda ortaya çıkar? Çözümü var mıdır?’ gibi temel soruların cevaplarına ulaştık. Gelin, hep birlikte neler konuştuğumuza kısaca bir göz atalım:
Müjde Yahşi, cinsel kimlik karmaşası sorununa giriş yapmadan önce, temelde bazı kavramların bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Bunlardan en önemlileri de cinsiyet ve cinsel kimlik olgularının ne olduğudur. Yahşi, cinsiyetin doğuştan geldiğini, cinsel kimliğin ise kişide sonradan gelişen ‘benlik algısı’ olup, bireyin kendi bedenini ve benliğini belirli bir cinsiyet içinde algılaması ve kabullenmesi olduğunu belirtti. Buna göre sağlıklı cinsel kimlik gelişimi gösteren çocukların bedeni ve benliği uyum içindedir. Cinsel kimlik, cinsiyetle uyumlu olmalıdır. Tutum ve davranışlar cinsiyete uygun şekillenmelidir. Böyle olursa çocuk kendini huzurlu ve güvende hisseder. Aksi olursa, yani tutum ve davranışlar cinsiyetle uyumlu bir şekilde gelişmezse, çocuk huzur ve güven duygusunu kaybeder.
Çocuğa cinsel kimliğini kazandırırken, çocuğun anne-baba tarafından mutlaka yönlendirilmesi gerektiğini belirten Müjde Yahşi’ye göre yönlendirme eğitim gerektirir. Çocuk sağlıklı bir şekilde yönlendirilmezse, yaşayacağı kafa karışıklığının bir sonucu olarak ortaya cinsel kimlik karmaşası sorunu çıkabilir. Bu yüzden bebeklikten itibaren her çocuk, cinsiyetine göre eğitilmeli ve yönlendirilmelidir.
Cinsel kimlik karmaşası belirtileri ve risk faktörleri üzerinde duran Müjde Yahşi, çocuklarda bu belirtilerin erken dönem dediğimiz 3-6 yaş arası dönemde ortaya çıkabileceğini; bu yaşlardan itibaren, evde anne-babaların oyuncak ve kıyafet seçiminden mahremiyet eğitimine kadar her türlü tedbiri alması gerektiğini vurguladı. Akran seçiminin de öneminden bahseden Yahşi, özellikle ilkokuldan itibaren çocukların hemcinsleriyle arkadaşlık kurması gerektiğinin altını çizdi. Eğitimcilerin de okulda bu duruma dikkat etmesi gerektiğini belirterek, sınıfta kız-erkek dağılımının orantılı olması gerektiğine dikkat çekti.
Müjde Yahşi’ye göre çocukların cinsel kimlik gelişiminde ortaya çıkan şüpheli durumlarda, ebeveynler duruma hemen müdahale etmelidir. Çocuk eğer kızsa kız yönü, erkekse erkek yönü desteklenmelidir. Yani çocuk hangi cinsiyete sahipse o kimliği beslenmelidir. Bunun için kızlarda anne, erkeklerde baba rolü çok önemlidir. Sağlıklı cinsel kimlik gelişimi için, evdeki rol modellerin oldukça önemli olduğunun altını çizen Yahşi, çocukların anne-babayla özdeşim kurduğunu, erkek çocuklarının babayla kız çocuklarının ise anneyle özdeşim kurması gerektiğini belirtti. Erkek çocuğu için evde babanın varlığı oldukça önemlidir. Babayla sık vakit geçiren erkek çocuğunun cinsel kimlik gelişim süreci daha sağlıklı ilerler. Aynı şekilde kız çocuklarının da anneyle sorunsuz bir şekilde özdeşim kurmaları gerekir. Annelerini rol model olarak alan kızların cinsel kimlik gelişimi sağlıklı bir şekilde ilerleyecektir.
Müjde Yahşi’ye göre cinsel kimlik karmaşası yaşayan bir çocuk, anne-baba tarafından fark edildiği anda sorunun çözümü için mutlaka bir psikoloğa başvurulmalıdır. Bu durum eğitimciler tarafından fark edildiğinde ise çocuğun anne-babasıyla mutlaka iletişime geçilmelidir. Erken yaşlarda, bilinçli bir psikolog tarafından yapılacak müdahale ile bu sorunun üstesinden kolayca gelinebilir. Ancak ergenlik dönemindeki bir çocuk için müdahale çok daha zordur. Tedavi süreci oldukça uzun ve sancılıdır.
Dijital dünyanın tehlikelerinden de bahseden Müjde Yahşi, çeşitli lobilerin faaliyetleri sonucunda, çocuklarda kimlik karmaşasına sebep olabilecek her unsurun ekranlar aracılığıyla çocuklara dayatıldığını belirtti. Bugün kitaplardan dizilere, oyunlardan sosyal medyadaki içeriklere kadar bütün platformların, cinsel kimlik karmaşasını normalleştiren lobilerin etkisi altında olduğunu belirten Yahşi, dijitali kontrollü kullanımın önemini vurguladı.
Sizler de cinsel kimlik karmaşası sorununun merkezinde biriyseniz, bu sorunu yaşayan bir çocuğa sahipseniz veya yaşayan birine tanıklık ediyorsanız hemen Nesli Koruma Hareketi’ne katılın. Çözümsüz olarak dayatılan bu sorunla hep birlikte mücadele edelim. Birer anne, baba ve eğitimci olarak çocuklarımızı ve neslimizi bu sorundan el birliği ile kurtaralım ve koruyalım.
Bir sonraki kitap okuma etkinliğimizde görüşmek dileğiyle…
Hazırlayan
Nesli Koruma Hareketi
Yazar ve Editör Koordinatörü / Mehtap Avcı