Kurban Bayramı Çocuğa Nasıl Anlatmalıyız?

Kurban Bayramı tıpkı ölüm gibi, boşanma gibi, depremler gibi soyut bir kavram olduğu için çocuğun yaşı ve bilişsel gelişimi dikkate alınarak anlatılmalıdır. Özellikle 7 yaş öncesi çocuğa kurbanlık hayvanların kesilmesi üzerinde yoğunlaşılarak değil daha çok; et yiyemeyenlerin et yediği, fakirlere et ve para yardımlarının yapıldığı, akrabaların ziyaret edildiği bir bayram olarak anlatılabilir. Mesela şöyle söylenebilir.…

Psikolojik Olarak Sağlam Çocuk Yetiştirmenin Sırrı

Hayat devam ettikçe türlü türlü risklerle karşı karşıyayız. Ekonomik zorluklar, depremler, savaşlar, hastalıklar, boşanma ve ölümler yaşam boyu karşılaşabileceğimiz belli başlı risklerdir. Peki karşımıza çıkan bu riskler kimi insanları hiç etkilemezken kimi insanları neden hayata karşı daha ümitsiz, mutsuz ve kaygılı yapar? Yani bazı insanlarda neden Kaygı Bozuklukları, Depresyon ya da kronik rahatsızlıklar varken, neden…

Hayatın İlk 5 Yılı Çok Kritik!

Beyin, nöronlardan yani sinirlerden oluşur. Defalarca kullanılan nöronlar aralarında güçlü bağlar kurar, kullanılmayanlar ise budanıp atılırlar. 5 yaş öncesi bir çocukta her bir saniyede 700 adet, nöronlar arası bağlantı kurulur dolayısıyla bir çocuk teknoloji ile ne kadar erken yaşlarda tanışırsa beyin yapısı o kadar değişkenlik gösterir. Nöronlar, çevresel uyaran aldıkça kendi aralarında bağlantılar oluşturarak çoğalırlar.…

Eşcinsellik, Cinsel Kimlik Problemidir ve Erken Müdahale İle Tedavi Edilebilir!

Son zamanlarda LGBT ile ilgili sosyal medyada birçok paylaşım ve içerik göze çarpıyor. Hatta sosyal medyada en sevilen emojilerden biri olan gökkuşağı bile, eşcinselliğin simgesi olduğu söylentilerinden dolayı, kişiyi bu emojiyi kullanmaktan geri tutabiliyor. Peki eşcinsellik bu kadar normal bir durum mudur ki, en sevilen simgeler onlar için kullanılabiliyor ya da eğer bu durum normal…

Sorumluluk Duygusunun Temelleri, Yeterlilik Hissine Dayanıyor

ÇOCUĞA SORUMLULUK NASIL KAZANDIRILIR? ERKEN YAŞTA KENDİ BAŞINA YEMEK YİYEN ÇOCUK SORUMLULUK DUYGUSU KAZANIYOR! SORUMLULUK DUYGUSUNUN KAZANIMI, KAŞIK TUTMAKTAN GEÇİYOR   Sorumluluk duygusu tıpkı özgüven duygusu gibi özerklik dönemi ile birlikte kazanılmaya başlar. Ortalama 1,5 yaşlarındaki bir çocuğa verilen basit görevler çocuğun ince motor becerlerinin gelişmesini sağlarken aslında çocuğun sorumluluk duygusu kazanmasına katkı sağlar. Çocuğun…

Boşanma Çocuğa Nasıl Anlatılmalıdır?

Hangi çocuk yoktur ki anne babasıyla mutlu mesut yaşamak istemesin? Bir evde bitmek bilmeyen kavgalar varsa, evin tadı tuzu kalmamışsa, evde huzur kaçmışsa, anne bir tarafta baba bir tarafa küs şekilde yaşamaya başlamışsa hele bir de şiddet varsa o evdeki çocuğun sağlıklı büyüyebilmesi neredeyse imkansızdır. Bu yüzden çocuk için böylesi bir evliliği sürdürmek demek çocuğun…

Boşanma kararını kim açıklamalı ?

Boşanma kararını anne ve baba birlikte açıklamalı ve bu açıklamalar kesinlikle anne ve babanın birbirlerini suçlayıcı şeklinde olmamalı. Boşanma kararı küçük bir çocuğa nasıl anlatılmalı ? Boşanma kararının çocukta travmatik etkiler oluşturmaması için, çocuğa bunun açıklamasını yaparken nasıl anlatacağımızı çok iyi bilmemiz gerekir. Özellikle 8 yaş altı çocuklarda boşanma kararını somutlaştırarak anlatmalıyız. Çünkü çocuklar için…

Çocuklarda istenmeyen davranışların ceza ile çözülebilir mi?

Ceza çocuk eğitiminde tartışmalara neden olan konulardan biridir. Kimi eğitimciler ya da psikologlar cezanın davranış eğitiminde etkili olduğunu savunurken kimi uzmanlar da cezanın çocuğun ruhsal gelişimine zarar verdiğini savunur. Hal böyleyken ebeveynler de çocuklarının eğitiminde cezaya başvurup başvurmayacakları konusunda kararsız kalabilirler. Ebeveynler çocuğa ceza vermeden önce istenmeyen davranışı çocuğun neden yaptığını sorgulamaları gerekir. Yani çocuk…