Nesli Koruma Hareketi’nin Temel İlkeleri
Gönüllülük İlkesi
Nesli tehdit eden unsurlara kayıtsız kalmayan, harekete geçerek dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek isteyen kişilerin oluşturduğu yapıya dayanır. Gönüllü kişiler, Nesli Koruma Hareketi çatısı altında bir araya gelir; sorunların üstesinden gelmek için bir ekip oluşturur ve birlikte çalışarak çözümler bulur.
Mücadele İlkesi
Neslimizi tehdit eden unsurlarla mücadele eder. Çünkü hareketin temel dayanağı olan İslam, durağanlıktan uzak, yaşanan olumsuzluklar karşında aksiyon almayı gerektirir. İyi bir insan ise kenara çekilmiş, olan biteni uzaktan izleyen değil, hayatın tam ortasında yer alarak kötü gidişata dur diyebilen kişidir.
İyiliği Yayma İlkesi
İçinde bulunduğumuz zamanın kötülüklerine karşı, doğru rol modeller öncülüğünde, iyiliği yaymaya çalışır.
Maneviyat İlkesi
Ortaya koyduğu fikir ve eylemleri, Kuran ve Sünnetin rehberliğinde hayata geçirir. İslam maneviyatının olmadığı her fikir ve eylem eksiktir.
İnsanlarla Bağ Kurma İlkesi
Anne, baba, çocuk ve eğitimci ekseninde ilerler. Bu kişilerle bağ kurup, yaşadıkları her türlü olumsuz duruma çözüm üretir. Anne, baba, çocuk ve eğitimci arasındaki bağın güçlenmesini, böylece gözetici ve koruyucu mekanizmanın sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar.
Yaşam Boyu Destekleme İlkesi
Bağ kurduğu insanların sorunlarına çözümler üretirken, onların yaşam boyu desteklenmesi için de çabalar. İhtiyacı olan kişilere el uzatarak onlara destek olur ve yola devam etmelerini sağlar. Kurulan her ilişki ve bağ sisteminde, üretilen söylem ve eylemlerde, şiddetin her türlüsüne karşı durur. Şiddetsiz ilişkilenme kültürüne katkı sunar. Çatışmaların şiddet kullanılmadan sonuçlanması için yöntemler üretir.
Şeffaflık ve Hesap Verilebilirlik İlkesi
Yaptığı çalışmaları ve içerikleri, tecrübeleri, bilgi birikimini, süreçleri, maddi ve manevi çıktıları; açık, net, anlaşılabilir bir şekilde tüm gönüllü temsilcileriyle paylaşır.
Ekip Çalışması İlkesi
İyiliğe giden yolun taşlarını birlikte döşeyerek hedefe daha hızlı ve sistemli varacağına inanır. Sorunları birlikte tespit etmek, çalışmalardaki sorumlulukları birlikte planlamak, yürütmek, düzenli bilgi aktarımında ve geri bildirimde bulunmak, “hepimiz için, hep birlikte” anlayışını sahiplenmek ekip çalışmasının bir sonucudur.
Yatay Örgütlenme İlkesi
Ataerkilliğin ayrılmaz parçası olan hiyerarşik örgütlenme modeli, insanın insana, insanın doğaya tahakkümüne dayalı ilişkilenme şekli ile baskı, şiddet ve ayrımcılığı beraberinde getirdiği için yöneten ve yönetilen pozisyonlarının bulunmadığı yatay örgütlenme modelini benimser.
İstişare İlkesi
Ortaya atılan fikir, eylem veya sorunların istişaresinde çıkan karara saygılıdır. Ne kadar çok kişi bu istişareye katılırsa, çıkan sonuç o kadar hayırlı ve verimli olacaktır.
Donanımlı Olmak İlkesi
Desteğe ihtiyacı olan kişilere yardım etmede veya çözülmesi gereken sorunlarda; alanında uzman, donanımlı kişileri devreye sokar. Bu sayede kalıcı ve etkili çözüm yolları geliştirir.
Girişimcilik İlkesi
Uygulama ve projelerini toplumsal, mesleki, ekonomik ve çevresel boyutları ile bir bütün olarak ele alarak hayata geçirir. Organize bir şekilde harekete geçer; inisiyatif alır.