Atölyeler çocuk veya yetişkinlerin var olan yeteneklerini açığa çıkarmak, bilme ve öğrenme isteğini arttırmak için düzenlenen, son zamanların yaygın toplantı şeklidir. Atölyelerin amacı, hitap ettiği kişilere bir problem için özgün çözüm yolları bulmalarını sağlamak, düşünmenin boyutlarını öğretmek ve geliştirmektir. Bilgiyi, düşünceyi ve hayali doğru şekilde organize etmek, atölyelerin temel kazanımıdır. Özellikle kişisel gelişim üzerine yapılan atölyeler, bu alanda hızlı sonuç alabilmek için oldukça önemlidir.
Nesli Koruma Hareketi gönüllü ekibi, yaptığı atölyelerde, neslin yaşadığı sorunlara göre konular seçer. Örneğin ‘çocuklarımız hangi konularla başa çıkamıyor?’; ‘aileler ve eğitimciler çocuk yetiştirirken hangi sorunlarla karşılaşıyor?’; ‘gündemimizi hangi sorunlar oluşturuyor?’ soruları üzerinden atölye konuları belirler. Ardından akademik anlamda yeterliliği olan, bir gönüllümüz vesilesiyle atölyeye davet ettiği kişilerle geliştirici çeşitli çalışmalar, sorgulamalar ve canlı uygulamalar yapar. Böylece ortaya atılan sorunun çözümüne dair kalıcı ve etkili çözüm yolları bulunmuş olur.
Alanında uzman bir kişinin sunumuyla belirli bir alanda bilgi sunmak, farkındalığı artırmak ve bağ kurmak için, genellikle kişileri eğitmek amacıyla yapılan toplantılara seminer denir. Yüz yüze yapılan seminerler, online seminerlere göre daha samimi ve etkileyici bir atmosfere sahiptir. Katılımcıların güdülenme ve hazır bulunuşlukları daha fazladır.
Nesli Koruma Hareketi gönüllü ekibi tarafından organize edilen veya belediye, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli resmî kurumların daveti üzerine yapılan seminerlerle yetişkin, çocuk pek çok kişiyle bir araya gelinir. Alanında uzman bir gönüllünün öncülüğünde düzenlenen yüz yüze seminerlerde, yine mevcut sorunlar ve sorunların çözümü üzerine eğitici ve bilgilendirici konuşmalar yapılır. Böylece seminere katılanların kişisel gelişimlerine ve kendilerinde çeşitli farkındalıkların uyanmasına katkıda bulunulur.