6 yaş öncesi çocukların dünyası hayal ürünleri ile doludur. Çoğu zaman bu yaş grubu çocuklar rüya ve gerçeği ayıramaz. Fakat 6 yaş sonrası bir çocuk yalan söylüyor ve bunu alışkanlık haline getirmiş ise bu yalan artık bir davranış bozukluğu olarak kabul edilebilir. Bu davranış bozukluğunun temel nedenlerinin ikisi; -Korku ve baskı sonucu oluşan yalanlar. -Ebeveyn ya da aile yakınlarından model alma, taklit etme yoluyla oluşan yalanlar.
Korku ve baskı yoluyla oluşan yalanlar: Çocuğun savunmaz mekanizmasının geliştirdiği yalanlardır.
Model alma ya da taklit yoluyla oluşan yalanlar: Ebeveyn ya da çocuğun yakınları tarafından öğrenilerek davranış tekrarıyla oluşan yalanlardır.
Çocuğun yalan söylediğini fark ettiğimiz anda çocuğu kesinlikle etiketlendirmemeliyiz. Etiketlenen çocuğun kişilik gelişimi zarar görür. Bu davranış bozukluğunun tekrar etmesi halinde zamanla çocukta kişilik bozukluğu oluşur. Bu nedenle çocuğun yalan söylemesi ebeveyn tarafında fark edildiğinde yalanı asla çocuğun yüzüne vurulmamalıdır.
Peki, yalan söylediğini düşündüğümüz çocuğa nasıl yaklaşmalıyız? -Çocuk ile birlikte geceleri uyumadan önce dürüst olmak ve yalan söylememek konulu benzer tarzda hikâyeleri 6 hafta süre boyunca okumalıyız.(Okunan hikâyelerdeki karakter çocuk ile asla özdeşleştirilmemeli.) -Tepkili olmaktan kaçınmalıyız çünkü unutmamalıyız ki yalan söyleme eylemi bir tür davranış bozukluğudur. -Elbette başta ebeveyn olarak “Rol Model” olmalıyız.
Unutmayın ki, insan çocuklukta ne biriktirirse yetişkinlikte onu harcar. Müjde Yahşi