Çocukluk Dönemi’nde, beynin düşünme alanı prefrontal kortekste bulunan her bir nöron (sinir hücresi) kullanılmak için Ergenlik Dönemi’ne kadar hazır halde bekler.
Örneğin;
Bisiklet sürmek, futbol oynamak, yüzmek, kitap okumak gibi aktiviteler ergenlik öncesi dönemde düzenli tekrarlanırsa beyinde bekleyen ilişkili nöronlar aktive olur ve işlevsel hale gelir dolayısıyla ergen gelecek hayatında o aktiviteye yönelik alışkanlık kazanmış olur.
Ergenlik Dönemi’ne girildiğinde kullanılmayan nöronlar ise bir anda kaybedilir ve buna “Budanma” denir.
Budanma, işlevsiz nöronların kaybedilmesidir. Budanma bittikten sonra beyin tamamen yeniden şekillenir ve işlevsel (kullanılan) nöronlar ergenin kimliğine ve kişiliğine yön verir.
Örneğin;
Ergenlik Dönemi’ne kadar kitap okuma alışkanlığı ya da futbol oynama becerisi kazanmamış bir çocuğun yetişkinlik hayatında bu kazanımları elde etmesi daha güçtür.
Çocuğunuz Ergenlik Dönemi’ne girmeden yani beyinde budanma başlamadan çocuğunuza alışkanlık kazandırmakta hala geç kalmadığınızı belirtmek isterim.
Ya da çocukta görülen her türlü problemin (ruhsal problemler, kimlik problemleri, davranış problemleri) budanma öncesi henüz kökleşmediğinin de altını çizmek isterim.
Özellikle de zararlı alışkanlıkları olan çocuklara budanma öncesi doğru müdahale edildiğinde problemlerin çözümlenmesi ve faydalı alışkanlıkların kazanılması çok daha kolay olur.
E tabi, atalarımız boşuna, “Ağaç yaş iken eğilir” dememiş…
Müjde Yahşi